Een Travellerspoint blog

Heet heter heetst

De temperatuur stijgt hier; letterlijk en figuurlijk... Er is officieel sprake van een hittegolf, met gemiddelde temperaturen rond de 38 °C ondertussen- temperaturen die dankzij de luchtvochtigheid aanvoelen als 45° (althans volgens Argentijnse kranten en de ietwat bizarre kattenvrouw van de eerste verdieping). Het electriciteitsnetwerk van Buenos Aires kan het grote verbruik bij een hittegolf niet aan, waardoor er sinds een tweetal weken stroomstoringen zijn. Betogingen, blokkades op de wegen... De portenos (inwoners van Buenos Aires) hebben er genoeg van. Begrijpelijk, sommige wijken zaten tien dagen zonder stroom. Geen lachertje bij zo'n hoge temperaturen... Het gerucht (eveneens volgens kranten en de buurvrouw) doet ook de ronde dat de regering met opzet bepaalde wijken zonder stroom zet, onaangekondigd, om energie te "sparen"... Het is opvallend hoe de armere wijken meer en langer te kampen hebben met de stroomuitval in vergelijking met de rijkere wijken... Niet koosjer in ieder geval.
Ik woon in een relatief rijkere wijk, en gisteren was het onze beurt. Geen elektriciteit voor een periode van ongeveer 20 uur. Klein beetje doodgaan van de warmte. Kleine noot: ik was wel helemaal blij met mijn nooduitrusting (noodbatterij om gsm op te laden, petzel voor op mijn hoofd, opwindbare mini pillamp voor op straat.... woopwoop... ik kan de jungle van de stad zonder stroom overleven).
Ik had vooral te doen met de mensen die een restaurant uitbaten hier in de buurt, of de wasserij, de ijssalons... ze kunnen niet werken, moeten eten weggooien, ... echt triest, zeker met deze feestdagen. De situatie is ook niet helemaal ongevaarlijk: beeld je Brussel in, in de spits, zonder werkende verkeerslichten en geen agenten om het verkeer te leiden... De straat oversteken is waanzin, automobilisten stoppen niet voor elkaar, noch voor voetgangers, zijn meestal al opgejaagd doordat ze hebben moeten omrijden door de wegblokkades... de sfeer wordt er niet beter op. Hoewel. Zowat een derde van de mannelijke bevolking hier voelt zich geroepen om in bloot bovenlijf hun work-out op straat te verrichten en auto's te wassen. 't Is met momenten bikini-carwash maar dan de mannelijke variant. Toch bizar om zoveel "man boobs" te zien verschijnen, was ik mentaal niet op voorbereid. En ik blijk niet de enige, je ziet wel meer mensen hun wenkbrauwen optrekken. Dit even terzijde. :-)

Als statement begon gisterenavond rond een uur of tien een "concert" van metale geluiden (en dan bedoel ik geen metal, nee): mensen stonden op hun terras, op straat, met potten, deksels en pannen tegen regelingen te slaan, gedurende twee uur ofzo. Er werd niet geroepen, niet gefloten, alleen ritmisch lawaai gemaakt bij wijze van protest. Best indrukwekkend om dat te horen als het pikdonker is.
"Noodgedwongen" zijn we dan maar op café gegaan, waar ze wel elektriciteit hadden... en ik was heel blij vanochtend toen om 8h de ventilator terug aansloeg...

Geplaatst door Traveldina 13:42

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint